Home > aktualności > Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół w Pieszycach na sportowo dla młodzieży

30 października 2015 w Zespole Szkół im. ks. Jana Dzierżonia w Pieszycach odbył się finał imprezy sportowej organizowanej przez Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół w Pieszycach w ramach projektu „Organizacja turniejów w piłkę siatkową i rozgrywek szachowo-warcabowych”. dofinansowanego przez Gminę Pieszyce.

W zawodach wzięła udział młodzież z pieszyckich Szkół Podstawowych oraz Zespołu Szkół w Pieszycach.

W kategorii szachy laureatami zostali

Gimnazjum:

I miejsce – Marcin Szczypka
II miejsce – Hubert Moździerz
III miejsce – Arkadiusz Matys

Szkoła Podstawowa klasy VI:

I miejsce – Jagoda Łyś z S.P. Nr 1
II miejsce – Wojciech Baraniuk S.P. Nr 1
III miejsce – Bartosz Zając z S.P. Nr 1

Szkoła Podstawowa klasy V:

I miejsce – Szymon Stawski z S.P. Nr 1
II miejsce – Krystian Tułacz z S.P. Niepublicznej
III miejsce – Krystian Kopaczyński z S.P. Nr 1

W kategorii warcaby laureatami zostali

Gimnazjum:

I miejsce – Rafał Dębczyński
II miejsce – Andżelika Bobrowska
III miejsce – Magdalena Janczak

Szkoła Podstawowa klasy VI:

I miejsce – Oskar Kosik z S.P. Nr 1
I miejsce – Oliwia Walicka z S.P. Nr 1
III miejsce – Kinga Drozdek z S.P. Nr 1

W rzucance siatkarskiej zwyciężyła drużyna z klasy VId z SP nr 1 w składzie:

Klaudia Moździerz, Emilia Kwaśniak, Oskar Kozak, Kacper Sarkany, Miłosz Miszczuk, Dominik Watuszko, jako rezerwowi Maksymilian Miszczuk oraz Wiktoria Karp.

W turnieju siatkarskim kategoria klas gimnazjalnych zwyciężyły drużyny klas:

IB w składzie: Kasia Drozdek, Weronika Kowalska, Zuzanna Łyś, Ola Szymczakiewicz, Hubert Możdzierz, Jonasz Protaziuk

IIB w składzie: Sara Rybarczyk, Justyna Więczek, Julia Ptak, Roksana Możdzierz, Andżelika Bobrowska

IIIA w składzie: Kacper Szewczyk, Kamil Dawidowicz, Brygida Lipińska, Arleta Bartosik, Kamil Kowal, Bartek Turek

W turnieju siatkarskim kategorii klas ponadgimnazjalnych zwyciężyła drużyna klasy IV THS w składzie: Paweł Janiczek, Daniel Piszczek, Ewelina Litwin, Patryk Buczyński, Oskar Pietraszko, Bartosz Ardeli, Łukasz Bartłomiejczyk Marek Koszil i Pan Daniel Kołodyński.

Cieszy nas, że w imprezie wzięła udział bardzo duża liczba młodzieży. Jest to sygnał i motywacja, do organizacji kolejnych edycji turnieju.

Zawody sportowe to nie tylko rywalizacja na boisku dwóch przeciwnych drużyn, to również czas integracji społeczności szkolnych poprzez wspólne kibicowanie i dopingowanie. Szachy i warcaby to też sport, chociaż przez wielu zapomniany, wraca do łask i zaczyna być popularny wśród młodzieży.

Wszystkim uczestnikom oraz opiekunom dziękujemy za udział i olbrzymie zaangażowanie oraz uczciwą rywalizację. Zwycięzcom gratulujemy. Nagrodą dla najlepszych – laureatów pierwszych miejsc jest wyjazd do AquaParku we Wrocławiu.

Zarząd i członkowie Stowarzyszenia Przyjaciół Zespołu Szkół
im. ks. Jana Dzierżonia w Pieszycach